فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 86، زمستان 1400)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 86، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/18
  • تعداد عناوین: 16
|
  • علی اکبر احمدی، علی عابدینی*، ساسان باقری، علی اصغر کلاگری صفحات 719-732

    ذخیره کایولن رود معجن در 35 کیلومتری شمال غرب شهر تربت حیدریه، استان خراسان رضوی، در زیرپهنه قطعه کویر بزرگ واقع است. شواهد صحرایی و نتایج آزمایشگاهی نشان می دهند که این ذخیره از نظر زایشی در ارتباط با دگرسانی سنگ های آندزیت بازالتی (ایوسن پیشین) است. نمونه ها با روش های تجزیه ای مختلف پراش پرتوی ایکس (XRD)، طیف سنجی پراکندگی انرژی پرتوی x (EDS)، میکروسکوپی الکترونی روبشی اثر میدانی (FE-SEM)، گرماسنجی تفاضلی (DTA) و گرما وزن سنجی TGA))  بررسی شدند. بر اساس نتایج، کایولینیت، ایلیت، هالویزیت، کوارتز، آلونیت و مسکوویت فازهای کانیایی اصلی و  هماتیت، پیریت، روتیل، گالن، باریت، کلسیت، بیوتیت، آپاتیت، تیتانومگنتیت و تیتان اوژیت فازهای کانیایی فرعی در این ذخیره هستند. محاسبات تعادل جرم عناصر با فرض Al به عنوان عنصر شاخص کم تحرک آشکار می کنند که گسترش فرآیند کایولینیتی شدن سنگ های آندزیت بازالتی در رود معجن با غنی شدگی Pb، تهی شدگی عناصری مانند Cs، Rb، Cu، Zn و Sr و شستشو و تثبیت عناصری چون Hf، Ba، Zr، V، Th، Ta، Nb، Ga، Cr،Co  و Ni همراه بوده است. در بین لانتانیدها، فقطCe  کاهش جرم را تجربه کرده است و بقیه عناصر هر دو رفتار افزایشی و کاهشی را طی فرآیندهای کایولینیتی شدن به نمایش می گذارند. الگوی توزیع عناصر خاکی نادر بهنجارشده به کندریت نشان از جدایش و غنی شدگی عناصر خاکی نادر سبک (LREE) نسبت به عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) دارد. نتایج به دست آمده آشکار می کنند که رفتار عناصر جزیی طی تشکیل ذخیره کایولن رود معجن وابسته به عواملی چون تغییر دما، شیمی سیال کانی ساز، اختلاف در شدت دگرسانی، جذب سطحی، روبش، کنترل کانیایی و فراوانی یون های کمپلکس ساز بوده است. ضرایب همبستگی بین عناصر نشان از نقش کانی های رسی، فسفات های ثانویه، روتیل، اکسیدهای منگنز، مسکوویت و ایلیت در توزیع و تثبیت لانتانیدها دارد. رخداد بی هنجاری منفی Eu و Ce در نمونه های کایولن به ترتیب بیانگر دگرسانی کانی های پلاژیوکلاز موجود در سنگ اولیه آندزیت بازالتی توسط سیال های دما بالا و کاهش فوگاسیته اکسیژن طی گسترش ذخیره کایولن رود معجن است.

    کلیدواژگان: ذخیره کائولن، کانی شناسی، زمین شیمی عناصر جزئی، تعادل جرم، رود معجن، تربت حیدریه
  • علیرضا پورمرادیان برفه، محمد ابراهیمی*، قاسم نباتیان، عباس مرادیان، زهرا عباسلو صفحات 733-746

    پیرامون روستای کاریک در شرق معدن مس میدوک، سنگ های آتشفشانی (بازالت آندزیتی، آندزیت، داسیت و ریولیت) و سنگ های آذرآواری (آگلومرا و توف) ایوسن رخنمون دارند. این سنگ ها با تعدادی دایک با ترکیبب آندزیتی قطع شده اند. بافت های اصلی سنگ های آتشفشانی پورفیری و جریانی هستند. کانی های پلاژیوکلاز، فلدسپار قلیایی، کوارتز، کلینوپیروکسن، آمفیبول، بیوتیت و کانی های کدر در سنگ های مورد بررسی به صورت درشت بلور و بلورهای ریز وجود دارند. همچنین، فلدسپار (بیشتر پلاژیوکلاز) به صورت ریزبلورهای میله ای جهت یافته دیده می شود. گاهی در درشت بلورهای پلاژیوکلاز، بافت های غیرتعادلی چون بافت غربالی، تحلیل یافتگی و منطقه بندی مشاهده می گردند. کوارتزها لبه های تحلیل یافته دارند. آمفیبول ها و بیوتیت ها از لبه ها به اکسیدهای آهن و تیتانیم تبدیل شده اند. تشکیل این بافت ها را می توان به فرایندهایی چون آمیختگی ماگمایی، تغییرات فشار بخار آب و کاهش فشار ناشی از صعود سریع ماگما مربوط دانست. سنگ های آتشفشانی منطقه کاریک از سری ماگمایی آهکی قلیایی و بیشتر متاآلومین هستند. نمودارهای چندعنصری سنگ های مورد بررسی بهنجار شده نسبت به کندریت و گوشته اولیه دارای ناهنجاری منفی عناصر با شدت میدان بالا چون P، Nb،Ta  و Ti هستند که از ویژگی های ماگماهای وابسته به مناطق فرورانش است. ناهنجاری مثبت شدید Pb در سنگ های مورد بررسی ناشی از آلایش پوسته ای است. الگوی عناصر خاکی نادر بهنجار شده به کندریت سنگ های آذرین منطقه کاریک به نسبت هموار و دارای غنی شدگی عناصر خاکی نادر سبک (LREE) نسبت به عناصر خاکی نادر سنگین بوده که به احتمال بسیار به دلیل فراوانی LREE ها در خاستگاه و یا آلایش پوسته ای است. بر اساس شواهد سنگ شناسی و زمین شیمیایی، سنگ های آتشفشانی منطقه کاریک در یک محیط کمان فعال کرانه قاره ای و بر اثر فرورانش سنگ کره اقیانوسی نیوتتیس به زیر خرده قاره ایران مرکزی تشکیل شده اند.

    کلیدواژگان: سنگ نگاری، زمین شیمی، سنگ های آتشفشانی، کاریک، کرمان، پهنه ارومیه- دختر
  • سید غفور علوی*، نیما یادگاری صفحات 747-758

    کانسار کایولن آرازگونی در استان آذربایجان شرقی و در 18 کیلومتری جنوب قره آغاج مرکز شهرستان چاراویماق واقع است. این گستره مورد نظر در منطقه بندی های زمین شناسی ایران، بخشی از نوار آتشفشانی - نفوذی ارومیه-دختر است. بیشتر این منطقه از سنگ های آتشفشانی با ترکیب داسیت-آندزیتی الیگومیوسن تشکیل شده است که در اثر دگرسانی گرمابی به شدت دگرسان شده اند. بررسی های سنگ نگاری نشان می دهد که کانی های اصلی داسیت - آندزیت ها شامل پلاژیوکلاز، پیروکسن، کوارتز، بیوتیت و ‏فلدسپار قلیایی هستند و بافت پورفیری غالب است. بر پایه پراش پرتوی ایکس (XRD) کانی های کایولینیت، آلبیت و کوارتز به عنوان کانی های اصلی حضور دارند که با مقادیر کمی ارتوکلاز، میکا، ایلیت، پیروفیلیت، مونت موریلونیت و آناتاز به عنوان کانی های فرعی همراهی می شوند. آلومینیم و سیلیس عوامل تعیین کننده رفتار و کیفیت فراورده های نمونه‏های کایولن آرازگونی نسبت به استاندارد جهانی ECC برای صنعت کاشی و سرامیک واجد کیفیت در بدنه های سرامیکی هستند. مقاومت فرآورده‏های سرامیکی در نمونه‏های آرازگونی در برابر شوک‏های دمایی، کششی و فشارشی بالاست. البته با وجود آن، مقدار اکسیدهای آهن و تیتان فرآورده های سرامیکی آرازگونی نسبت به استاندارد ECC مطلوب نیست. مقدار اکسید پتاسیم در نمونه‏های آرازگونی که نقش گداز آور را در فرآورده‏های سرامیکی دارد، در حد استاندارد ECC بوده که موجب کاهش تغییر شکل فراورده های سرامیکی شده است. مقدار SiO2، Al2O3، K2O و مواد فرار (LOI) در نمونه های آرازگونی در حد استاندارد ECC برای صنعت کاشی و سرامیک است. با توجه به ترکیب کانی شناسی و شیمیایی، خاک معدن آرازگونی را می توان در گروه کایولن هایی قرار داد که ضریب انبساط گرمایی پایین و مقاومت خشک بالا دارند. این خاک با وجود داشتن چسبندگی بالا و مقاومت خشک خوبی که دارد، جذب آب بالایی ندارد. این امر سبب روان نشدن در دوغاب و در نتیجه بالا بردن مصرف روانسازهای گران قیمت در فرمول بندی می شود. از ویژگی های بسیار مهم این خاک انقباض خطی بالا، مقاومت خشک بالا و ضریب انبساط گرمایی به نسبت پایین است.

    کلیدواژگان: کائولن، کانی شناسی، ویژگی های شیمیایی، ویژگی های فیزیکی، آرازگونی
  • تهمینه حسن زاده، سید مهران حیدری*، جلیل قلمقاش، آیدا محبی صفحات 759-778

    کانسار طلا (مس) زواریان در میانه کمان ماگمایی ارومیه-دختر، در مخروطی آتشفشانی با واحدهای آندزی-بازالت، آندزیتی و توده های گرانودیوریتی واقع است. این مجموعه دارای ماهیت آهکی قلیایی و الگوی تغییرات عناصر کمیاب و خاکی نادر (غنی شدگی عناصر سنگ دوست بزرگ یون، عناصر خاکی نادر سبک نسبت به عناصر با شدت میدان بالا، عناصر خاکی نادر سنگین، ناهنجاری منفی  Ti,Nbو مقادیر پایین Nb/Y) ماگماهای وابسته به کمان است. بررسی های ساختاری به نقش کلیدی پهنه های برشی راستگرد به عنوان کنترل کننده حوضه های رسوبی و ایجاد شرایط لازم برای کشش های محلی و خروج ماگما اشاره دارد. پراکندگی و نوع دگرسانی های گرمابی، رگه های کانه دار درون نفوذی ها و حضور مگنتیت، تورمالین و کالکوپیریت نقش سیال های ماگمایی رادر تشکیل کانه زایی نشان می دهند. این سیال ها دارای دمای همگن شدگی 220 تا oC 350 و شوری 15-10% وزنی نمک طعام هستند. براساس مقایسه این کانه زایی با کانسار ساری گونای در شمال غرب پهنه سنندج-سیرجان، فازهای ماگمایی میوسن مربوط به تشکیل پهنه های برشی و ایجاد کشش های محلی در فازهای کوهزایی پس از برخوردی هستند که با افزایش نقش سیال های جوی و آمیختگی آنها با سیال های ماگمایی همراه است.

    کلیدواژگان: طلای فراگرمایی، زواریان، سلفچگان، ساری گونای، کوهین، ایران
  • احمد جمشیدزائی، قدرت ترابی* صفحات 779-790

    در جنوب غرب شهر جندق (شمال شرق اصفهان) و شمال غرب خرد قاره شرق- ایران مرکزی، دایک های ایوسن با ترکیب تراکی آندزیتی توده نفوذی کوارتزمونزودیوریتی را قطع کرده اند. بافت این دایک ها دانه ای، میان دانه ای و پورفیری است. دایک های مورد بررسی از کانی های اولیه پلاژیوکلاز (آندزین و لابرادوریت)، کلینوپیروکسن (دیوپسید و اوژیت)، سانیدین، میکا (بیوتیت) و کوارتز، و همچنین کانی های ثانویه آمفیبول (ترمولیت- اکتینولیت)، کلریت، مگنتیت و کلسیت تشکیل شده اند. شیمی کانی و بررسی عناصر کمیاب و خاکی نادر در کانی های تشکیل دهنده این دایک ها نشان می دهد که آنها در فشارهای کم تا متوسط (2 تا 5 کیلوبار)، دمای 1150 تا 1200 درجه سانتی گراد، گریزندگی بالای اکسیژن و از یک خاستگاه گوشته ای تشکیل شده اند؛ این خاستگاه گوشته ای توسط مذاب و سیال های بر آمده از ذوب تختال اقیانوسی فرورونده دچار دگرنهادی شده است. همچنین شیمی کانی کلینوپیروکسن و بیوتیت نشان می دهد که ترکیب ماگمای سازنده این دایک ها از نوع آهکی قلیایی بوده و در یک محیط وابسته با فرورانش تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: دایک، تراکی آندزیت، ائوسن، آهکی قلیایی، جندق، خرد قاره شرق- ایران مرکزی
  • نسیم عسکری، رضا زارعی سهامیه*، سید جعفر عمرانی، محمدهاشم امامی، پاتریزیا فیاناکا صفحات 791-800

    گرانیتویید زرین در قطعه یزد و ایران مرکزی جای دارد. سنگ های گرانیتوییدی زرین ویژگی پروتومیلونیتی تا میلونیتی نشان می دهند. در گرانینویید زرین، ریزساختارهایی چون الگوی خاموشی شطرنجی در کوارتز و شکستگی های شبه ماگمایی در پلاژیوکلاز گویای دگرشکلی در دمای بالا (650 درجه سانتی گراد) و در حضور مذاب هستند. ریزساختارهایی چون برآمدگی فلدسپار، مهاجرت مرز خرده دانه، بازتبلور و چرخش مرز خرده دانه های کوارتز و فلدسپار بیانگر دگرشکلی در دمای بیش از 450 درجه سانتی گراد و ریزساختارهایی مانند برآمدگی کوارتز، میکای شکن شده، ماکل دگرشکلی و خمش فلدسپار نیز نشانگر دگرشکلی در دمای کمتر از 450 درجه سانتی گراد هستند. توالی ریزساختارها در کانی های توده نفوذی زرین از شرایط شبه ماگمایی تا حالت جامد دما-پایین نشان دهنده گسترش دگرشکلی های برشی طی سرد شدن ماگما در زمان ها و اعماق مختلف است. همچنین قرارگیری ریزساختارهای حالت جامد دما-پایین بر ریزساختارهای شبه ماگمایی و دما-بالا نشان می دهد که گرانیت زرین ویژگی دگرشکلی را هم در زمان تبلور و در حضور مذاب با وجود ریزساختارهای شبه ماگمایی و هم در زمان سرد شدن و تبلور کامل با وجود ریزساختارهای دماپایین در خود ثبت کرده است.

    کلیدواژگان: گرانیت، ریزساختارهای دگرشکلی، قطعه یزد، ایران مرکزی
  • ثریا سادات سعیدی، رباب حاجی علی اوغلی*، محسن موذن صفحات 801-812

    آمفیبولیت های شرق سلماس به عنوان یکی از گسترده ترین واحدهای مجموعه دگرگونی، در شمال غرب پهنه سنندج - سیرجان واقع بوده که براساس بررسی های صحرایی، بیشتر از نوع آمفیبولیت های جهت یافته و دارای برگوارگی هستند. بر پایه بررسی های میکروسکوپی، آمفیبولیت ها شامل آمفیبولیت ها، بیوتیت - آمفیبولیت ها، اپیدوت - آمفیبولیت ها، بیوتیت - اپیدوت - آمفیبولیت ها، ترمولیت - اکتینولیت - آمفیبولیت ها و بیوتیت - کلینوپیروکسن- آمفیبولیت ها هستند. نمونه های آمفیبولیتی منطقه براساس نمودارهای تغییرات عناصر خاکی نادر بهنجار شده به کندریت، بازالت های پشته های میان اقیانوسی غنی شده، EMORB و گوشته اولیه دارای بیشترین الگوی موازی بوده و از نظر ویژگی های زمین شیمیایی مشابه بازالت های درون صفحه ای هستند. با توجه به نتایج شیمی سنگ کل، آمفیبولیت های مورد بررسی بیشتر از نوع اورتوآمفیبولیت با سنگ مادر از نوع بازالت و از نوع سری ماگمایی ساب آلکالن هستند که در جایگاه زمین ساختی درون صفحه ای قرار دارند.

    کلیدواژگان: سنگ نگاری، شیمی سنگ کل، آمفیبولیت، شرق سلماس، ایران
  • اکیم لاوال، محمد یزدی*، مهرداد بهزادی، سید رضا مهرنیا، سعید عباس زاده صفحات 813-822

    منطقه رامند در 80 کیلومتری جنوب استان قزوین و شمال غرب ایران مرکزی قرار دارد. این منطقه بخشی از نوار ماگمایی ارومیه - دختر در پهنه های ساختاری ایران است. منطقه مورد بررسی از سنگ های آذرین ریوداسیتی، ریولیتی، توف ریوداسیتی، توف های بلورین و گدازه های جریانی ریوداسیتی تشکیل شده است. واحدهای آذرآواری و آتشفشانی توسط گسل های اصلی از جمله گسل کورچشمه، گسل حسن آباد و گسل های فرعی قطع شده اند و دارای راستای شمال غرب - جنوب شرق هستند. مهم ترین دگرسانی ها در این منطقه شامل سیلیسی شدن، سرسیتی شدن، آرژیلیتی شدن و هماتیتی شدن هستند. کانه زایی طلا همراه با رگه های اکسیدهای آهن و سیلیس بصورت دانه پراکنده در مناطق دگرسانی اکسید آهنی- سیلیسی ایجاد شده است. مهم ترین کانه های فلزی شامل پیریت، اکسیدها و هیدرواکسیدهای آهن هستند. مهم ترین کانی های باطله همراه کانی سازی کوارتز، فلدسپار پتاسیم، آلبیت و خرده های سنگی در توف ها هستند. برای تعیین ویژگی های سیال های کانه ساز، میان بارهای کانی های کوارتز همراه با کانی سازی تجزیه شدند. نتایج نشان داد که شوری سیال های درگیر در کانی های کوارتز بین 2 تا 7/11 درصد وزنی معادل نمک طعام متغیر است. همچنین نتایج اندازه گیری گرمایش سیال های درگیر نشان داد که دمای همگنی در بلور های کوارتز بین 141 و 230 درجه سانتی گراد تغییر می کند. این سیال های درگیر اغلب دو فازی غنی از مایع (L+V) هستند و اندازه کوچکتر از 20 میکرون دارند. نتایج تجزیه آنها یک گستره دمایی و شوری پایین با خاستگاه دگرگونی یا شوراب حوضه ای را برای سیال های گرمابی نشان می دهد. ویژگی های سیال های میان بار به همراه ویژگی های کانی شناسی و زمین شیمیایی، نوع کانی سازی طلا فراگرمایی را برای این کانسار تایید می کند.

    کلیدواژگان: کانی سازی طلا، میانبارهای سیال، نوع فراگرمایی، رامند، قزوین، ایران
  • علی مرادپور*، احمد احمدی خلجی، رضا زارعی سهامیه، رامین ساریخانی، محمدرضا امامی میبدی صفحات 823-836

    افیولیت های صحنه، هرسین - نورآباد (استان کرمانشاه) واقع در کمربند افیولیتی بیرونی زاگرس، بخشی از نوار افیولیتی کرتاسه هستند که به عنوان بازمانده های شاخه جنوبی اقیانوس از عمان تا شمال غرب سوریه، قبرس و آنتالیا بر سپر عربی- تایوریک فرا رانده شده اند. محاسبه ضریب جدایش نسبت  Fe/Mgبرای کانی الیوین بیانگر خاستگاه گوشته ای این کانی است. شواهد بافتی موجود در سنگ های فرامافیک نشان از سرد شدن همزمان با کاهش فشار، ذوب بخشی و واکنش مذاب/سنگ دارند. نمودار های تعیین کننده محیط زمین ساختی ماگمایی افزون بر نمایش نمونه ها در میدان آرایش گوشته ای الیوین- اسپینل بیانگر قرارگیری آن ها در میدان پریدوتیت های منطقه ابر فرورانش (SSZ) است. بر اساس محاسبات انجام شده با واسنجی های مختلف، دما و فشار تبلور سنگ های هارزبورژیتی و لرزولیتی 1100 تا 1500 درجه سانتیگراد و 12 تا 18 کیلوبار و برای نمونه ورلیتی 1200 تا 1500 سانتیگراد و 21 تا 23 کیلوبار است که با محیط تشکیل SSZ همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: فرامافیک، منطقه ابرفرورانش، زمین دما- فشار سنجی، افیولیت، کرمانشاه
  • ساسان غفاری بیجار*، محسن آروین، سارا درگاهی صفحات 837-852

    مجموعه آذرین لار در بخش مرکزی پهنه زمین درز سیستان و در فاصله 22 کیلومتری شمال زاهدان رخنمون دارد. این مجموعه دارای تنوعی از سنگ های درونی و نیمه نفوذی تحت اشباع تا اشباع از سیلیس شامل سینیت، نفلین سینیت، شونکینیت، لامپروفیرها و مونزونیت ها و سنگ های خروجی شامل توف و برش است. مونزونیت ها به صورت توده هایی استوک مانند، در بخش های جنوب شرقی-جنوبی و شمالی این مجموعه رخنمون دارند. این سنگ ها با بافت پورفیری و ترکیب کوارتز مونزونیتی و مونزونیتی، دربردارنده فلدسپارهای آلکالن، پلاژیوکلاز، کوارتز، آمفیبول و بیوتیت هستند. مقدار SiO2، Al2O3، K2O و نسبت K2O/Na2O بالا، مونزونیت های مجموعه آذرین لار را در رده کوارتز مونزونیت های متالومین اشباع از سیلیس، شوشونیتی و از رده سنگ های پتاسیم دار ایالت رومن قرار داده است. کاهش مقدار FeO، CaO، MnO، TiO2، P2O5 و MgO طی تکامل ماگما، بیانگر تفریق کانی های مافیک، پلاژیوکلازهای کلسیم دار، آپاتیت و تیتانیت در ماگمای مادر این سنگ هاست. بررسی های زمین شیمیایی نشان می دهد که فرآیند ذوب بخشی، در قیاس با پدیده تفریق، اثر بیشتری بر زمین شیمی این سنگ ها داشته است. سنگ های مونزونیتی در مجموعه آذرین لار دارای غنی شدگی از عناصر خاکی نادر سبک و عناصر LIL (به جز Ba) و تهی شدگی از عناصر HFS (Nb، Ta، Ti و Zr) هستند. ناهنجاری های منفی Ba، Nb، Ta و Ti و نسبت Ba/Nb بالا در این سنگ ها ارتباط آن ها با فرآیندهای فرورانش را نشان می دهد. مقدار K2O و نسبت K2O/Na2O بالا، نسبت Sr/Y آداکیتی و ارتباط با جایگاه زمین ساختی پس از برخوردی، مونزونیت های مجموعه آذرین لار را در رده آداکیت های قاره ای یا آداکیت های نوع C قرار داده است. الگوی عناصر خاکی نادر، نسبت Nb/Ta پایین و مشابه پوسته و ارتباط مثبت میان نسبت های Sr/Y و La/Yb بیانگر ذوب پوسته قاره ای تحتانی و دربردارنده آمفیبول است. غلظت بالای Th، ناهنجاری منفی Ce، نسبت Nb/U مشابه با رسوب های فرورانده، غلظت بالای Ni و عدد منیزیمی (Mg#) بیش از 45 نشان می دهد که نه تنها ماگماهایی با برخی ویژگی های زمین شیمیایی مشابه رسوب های فرورانده در تشکیل بخش تحتانی پوسته قاره ای نقش داشته اند، بلکه بخش تحتانی پوسته قاره ای نیز ورقه ای و جدا شده و ماگمای ناشی از ذوب این بخش، طی صعود، برخی ویژگی های زمین شیمیایی پریدوتیت را به ارث برده اند.

    کلیدواژگان: مجموعه آذرین لار، مونزونیت های پتاسیم دار، آداکیت های نوع C، پوسته قاره ای، ورقه ای شدن
  • سیده اعظم موسوی، اشرف ترکیان* صفحات 853-870

    توده نفوذی تکیه در جنوب قروه و در شمال پهنه سنندج-سیرجان قرار دارد. در این توده، برونبوم های سنگ میزبان گرانیتی ترکیب دیوریت و برونبوم های سنگ میزبان مونزونیتی ترکیب گابرویی دارند. برونبوم ها با شکل های گردشده و بیضوی در سنگ های میزبان پراکنده هستند، آنها اغلب تماس ناگهانی با سنگ میزبان داشته و از مجموعه کانی های آذرین تشکیل شده اند. آمفیبول ها در هر دو گروه سنگی از نوع کلسیمی بوده و دارای ترکیب منیزیوهورنبلند و اکتینولیت هستند. پلاژیوکلازهای سنگ میزبان و برونبوم ها به ترتیب در گستره ترکیبی الیگوکلاز تا آندزین و الیگوکلاز تا بیتونیت قرار می گیرند. بر پایه بررسی های زمین دما-فشار سنجی بر بلورهای آمفیبول و نیز زوج کانی های آمفیبول-پلاژیوکلاز، برای سنگ میزبان و برونبوم دیوریتی توده به ترتیب دماهای تقریبی 660-554 و 742-592 درجه سانتیگراد به دست آمد. فشار نیز برای نمونه های سنگی میزبان و برونبوم دیوریتی این توده نفوذی به ترتیب در گستره 3/0 تا 62/3 و 21/0 تا 8/1 کیلوبار محاسبه شد. گریزندگی اکسیژن در ماگما بالاست که این با ماهیت آهکی قلیایی و شکل گیری سنگ ها در محیط فرورانش همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: شیمی کانی، گریزندگی اکسیژن، منیزیوهورنبلند، آهکی قلیایی، برونبوم، تکیه، قروه کردستان
  • ملیحه نخعی*، سید سعید محمدی صفحات 871-888

    معدن بنتونیت اشکفتوک در شمال غرب بیرجند و در بخش شرقی قطعه لوت قرار دارد. این بنتونیت فراورده دگرسانی گدازه های آندزیتی و توف های همراه به سن ترشیری است. ویژگی های زمین شیمیایی نشان می دهند که سنگ مادر بنتونیت ها دارای ترکیب آندزیتی و نمونه های بنتونیت دارای ترکیب آندزیت تا داسیت- ریوداسیت هستند. سری ماگمایی  همه نمونه های بررسی شده از نوع آهکی قلیایی است. بر اساس نتایج پراش پرتوی ایکس (XRD)، کانی های اصلی سازنده بنتونیت ها شامل مونتموریونیت، آنورتیت، کریستوبالیت و کوارتز همراه با مقادیر کمتر ایلیت، مسکوویت، کایولینیت، میکروکلین و دولومیت هستند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی تهیه شده از نمونه های بنتونیت نشان می دهد که اسمکتیت (مونتموریونیت) فراوان ترین کانی در این نمونه هاست که با ریخت شناسی ورقه ای با لبه های ناهموار، لانه زنبوری و دانه ذرتی مشخص می شود. بر پایه نتایج طیف سنجی پراکنش انرژی پرتوی ایکس (EDX) نیز کانی غالب سازنده بنتونیت ها از نوع مونتموریونیت سدیم -کلسیم دار است و بر این اساس، بنتونیت اشکفتوک در رده بنتونیت های نوع وایومینگ قرار دارد. بررسی تغییرات جرم عناصر اصلی و کمیاب بنتونیت های اشکفتوک بیانگر کاهیدگی اجزایی چونK2O، Na2O، CaO، MgO، MnO و عناصر سنگ دوست بزرگ یون مانند Ba، Rb، Sr و غنی شدگی اجزایی چون SiO2، Al2O3 و Fe2O3 است.

    کلیدواژگان: مونتموریونیت، تغییر جرم، اشکفتوک، لوت
  • فاطمه صفرپور فیضی، احمد احمدی خلجی*، رضا زارعی سهامیه، مسعود کیانی، زینب محمدی چغامارانی صفحات 889-900

    گدازه های بالشی و دایک های دیابازی منطقه جنوب غرب الشتر میزبان گونه های مختلف از زیولیت ها و کانی های ثانوی هستند. زیولیت ها به صورت بادامکی و رگه ای و از تجزیه کانی های اولیه تشکیل شده اند. براساس بررسی های صحرایی، پراش پرتوی ایکس (XRD) و تجزیه ریزکاو الکترونی، زیولیت های ناترولیت (فراوان ترین زیولیت)، مزولیت، اسکولسیت و آنالسیم در گدازه های بالشی و دایک های دیابازی منطقه مورد بررسی شناسایی شدند. میانگین نسبت  Si/Al برای ناترولیت، مزولیت، اسکولسیت و آنالسیم به ترتیب 46/1، 49/1، 62/1 و 29/2 محاسبه شد. این زیولیت ها طی دو مرحله از سیال های گرمابی دگرگونی در طول شکستگی ها و در حفره های سنگ میزبان در دمای کمتر از 250 درجه سانتی گراد تشکیل شده اند. بررسی ویژگی های زمین شیمیایی سنگ میزبان زیولیت ها نشان می دهد که نوع ماگمای تشکیل دهنده آنها آهکی قلیایی تا تولییتی و محیط زمین ساختی آنها وابسته به محیط های درون صفحه ای و مورب است.

    کلیدواژگان: لرستان، الشتر، سنگ نگاری، شیمی کانی، زئولیت
  • علیرضا الماسی*، قاسم نباتیان، امیر مهدوی، چیولی لی صفحات 901-918

    با استفاده از محاسبات مقادیر عنصر فرعی، فوگاسیته اکسیژن (fO2) و دمای تبلور زیرکن های (Ti-in-zircon) توده های نفوذی کوارتز مونزونیتی کانه دار کانسارهای مس-مولیبدن پورفیری چاه شلغمی و ده سلم محاسبه و شرایط اکسیداسیونی ماگمای مادر بررسی شد. مقادیر Ce4+/Ce3+ برای چاه شلغمی و ده سلم به ترتیب در بازه های 8 تا 295 با میانگین 125 و 3 تا 171 با میانگین 35 در بازه مطلوب برای کانی سازی پورفیری قرار نگرفت. مقادیر fO2 محاسبه شده برای چاه شلغمی در بازه 8/1- ∆FMQ  تا 6/0+ ∆FMQ با میانگین 6/0- ∆FMQ  و برای ده سلم در بازه محدود 3/1- ∆FMQ تا 4/0- ∆FMQ با میانگین 8/0- ∆FMQ قرار گرفت که حداقل به میزان 1+ ∆FMQ کمتر از مقادیر کانی سازی مس پورفیری شاخص در دنیا است. براساس مقادیر log fO2 زیرکن توده های کانه دار، ماگمای مادر از ذوب بخشی پریدوتیت گوشته ای بالای زون فرورانش با دخالت ضعیف صفحه فرورانشی منشا گرفته است. ذوب در شرایط نامناسب (زیر خط بافر مگنتیت-هماتیت (HM) و در شرایط بافر فایالیت- مگنتیت-کوارتز (FMQ)، و نبود مقادیر مس و گوگرد کافی در منشا)، که با شواهد در درون ذخیره مانند نبود همرشدی های مگنتیت-هماتیت حمایت می شود، برای کانی سازی مس پورفیری در دو منطقه ایده آل نبوده است. نتایج با داده های ژیوشیمی عنصر اصلی و فرعی و مقادیر ایزوتوپی Sr-Nd سنگ کل قبلی نیز حمایت می شود.

    کلیدواژگان: زیرکن، فوگاسیته اکسیژن، مس پورفیری، چاه شلغمی، ده سلم، پریدوتیت
  • عالمه اسدپور ارزفونی، مرتضی ایزدی فرد*، محمدابراهیم قاضی، فرزانه عرب پور صفحات 919-932

    لایه های نازک پروسکایتی  CH3NH3SnICl2 (MASnICl2)  و  CH(NH2)2SnICl2 (FASnICl2)  به روش پوشش دهی چرخشی تک مرحله ای بر زیر لایه های شیشه ای نهشته شدند و ویژگی های ساختاری ، نوری و الکتریکی آنها بررسی گردید. مشخصه یابی ساختاری این لایه ها نشان داد که همه آنها دارای ساختار چارگوشی پروسکایت (فاز (α هستند و با تغییر کاتیون های آلی CH(NH2)2I ((FAI وCH3NH3I  (MAI)کیفیت بلورینگی و ریخت سطح نمونه ها به طور محسوسی تغییر می کنند. اثر این تغییرات بر ویژگی های الکتریکی و نوری لایه ها نیز دیده شد. لایه های پروسکایتی تهیه شده دارای ضریب جذب بالایی (از مرتبه cm-1105) در ناحیه مریی بودند. گاف انرژی لایه ها محاسبه شده براساس رابطه تایوک برای لایه FASnICl2 برابر با eV 48/1 و برای لایه  MASnICl2 برابر باeV  54/1 است. در طیف نورتابی (PL) هر دو لایه پروسکایتی در دمای اتاق یک قله به نسبت شدید نزدیک گاف انرژی لایه ها دیده شد که شدت آن در لایه FASnICl2 به طور قابل توجهی بیشتر از لایه MASnICl2 بود. نتایج نشان داد که لایه پروسکایتی FASnICl2 سنتز شده دارای ساختار بلورین بهتر، مقاومت الکتریکی کمتر، حساسیت و پاسخ نوری مناسب تر در مقایسه با لایه MASnICl2 است و می تواند گزینه مناسبی برای استفاده به عنوان لایه جاذب در سلول های خورشیدی باشد.

    کلیدواژگان: لایه های جاذب پروسکایتی، روش پوشش دهی چرخشی تک مرحله ای، ویژگی های ساختاری، ویژگی های نوری، پاسخ نوری، CH3NH3SnICl2، CH(NH2)2SnICl2
  • فاطمه اقدامی، احمد قلی زاده* صفحات 933-942

    در این مقاله، نتایج بررسی جامع ویژگی های ساختاری و کشسانی نانو ذرات MnFe2-xCoxO4 (00/2، 60/1، 20/1، 80/0، 40/0 00/0=x) تهیه شده به روش سیترات-نیترات گزارش شده است. مشخصه های ساختاری با استفاده از پراش پرتو X و پالایش ریتولد بررسی شدند. نتایج نشان داد که نمونه ها دارای ساختار بلوری مکعبی با گروه فضایی Fdm هستند که این با طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ تایید گردید. ثابت های کشسانی نمونه ها بر اساس پارامترهای ساختاری و هم چنین بسامد های به دست آمده از طیف فروسرخ آنها محاسبه شدند. مقادیر سرعت های امواج طولی و عرضی به دست آمده از ثابت های نیرو برای تعیین مقادیر مدول یانگ، مدول سفتی، مدول حجمی و دمای دبای استفاده شدند. تغییر مقادیر کشسانی نمونه های مورد بررسی را می توان برحسب حضور یون کبالت و طول پیوند بدست آمده از روش ریتولد توضیح داد.

    کلیدواژگان: فریت اسپینلی روش سیترات- نیترات، پراش پرتو ایکس، روش ریتولد، ویژگی های کشسانی
|
  • A.A.hmadi, A.Abedini*, S.Bagheri, A.A. Calagari Pages 719-732

    The RoudMajan kaolin deposit is located about 35 km northwest of Torbat-e- Heydarieh city, Khorasan Razavi Province, in the Great Kavir Block subzone. Field evidence and laboratories results indicate that this deposit is genetically associated with the alteration of basaltic andesite rocks (Lower Eocene). According to the microscopic evidence and various analytical techniques (XRD, SEM-EDS, FE-SEM, DTA and TGA), kaolinite, illite, haloysite, quartz, alunite and muscovite are the major mineralogical phases and hematite, pyrite, rutile, galena, barite, calcite, biotite, apatite, titanomagnetite and titanium augiteare the minor minerlogical phases in this deposit. Calculations of mass balance of elements with the assumption of Al, as a monitor immobile element, reveal that the development of the kaolinization process of andesi-basaltic rocks in the RoudMajan  has been accompanied with the enrichment of Pb, leaching of elements such as Cs, Rb, Cu, Zn and Sr and leaching and fixation of elements such as Hf, Ba, Zr, V, Th, Ta, Nb, Ga, Cr, Co and Ni. Among the lanthanides, only Ce experienced mass decrease, while others exhibit both incremental and decremental behavior during kaolinization processes. The distribution pattern of normalized REE to chondrite indicates the differentiation and enrichment of LREE from HREE. The obtained results reveal that the behavior of trace elements during the formation of the RoudMajan kaolin deposit is a function of factors such as changes temperature and mineralizing fluid chemistry, differences in alteration intensity, adsorption, scavenging, mineralogical control, and abundance of complexing ions. Correlation coefficients between elements indicate the role of clay minerals, secondary phosphates, rutile, manganese oxides, muscovite and illite in the distribution and fixation of lanthanides. The occurrence of negative anomalies of Eu and Ce in kaolin samples indicates the alteration of plagioclase minerals of primary basaltic andesite rocks by high-temperature fluids and reduction of oxygen fugacity during the development of the RoudMajan kaolin deposit.

    Keywords: Kaolin deposit, Mineralogy, Trace elements geochemistry, Mass balance, RoudMajan, Torbat-e-Heydarieh
  • A.Poormoradian Barfeh, M.Brahimi*, GH. Nabatian, A.Moradian, Z.Abbaslu Pages 733-746

    Around The Karik village, east of Meiduk mine, Eocene volcanic rocks (andesitic basalt, andesite, dacite and rhyolite) and pyroclastic rocks (agglomerate and tuff) are exposed. These rocks are cut by several andesitic dikes. The major textures in the volcanic rocks are porphyritic and flow textures. The minerals such as plagioclase, alkali feldspar, quartz, pyroxene, amphibole, biotite and opaque are present as phenocrysts and fine grains. Sometimes, feldspar crystals (mainly plagioclase) are found as oriented microlites. In some cases, within the plagioclase phynocrysts disequilibrium textures such as sieve texture, corrosion and zoning are observed. Quartz crystals are corroded. Amphibole and biotite crystals are changed into Fe-Ti oxides on their rims. These textures are probably attributed to magma mixing, water vapor changes and decompression due to rapid ascent of magma. The Karik volcanic rocks are calc-alkaline and mainly metaluminous in nature. Primary mantle and chondrite normalized multielement diagrams for the study rocks are spiked and they have several peaks and troughs. In the diagrams, the depletion of the high field strength elements such as Nb, Ta, Ti and P is obvious which is characteristic of the subduction magmatism. The sharp positive anomaly of Pb might be attributed to crustal contamination. The chondrite normalized RRE pattern of the study rocks is relatively smooth with enrichment of LREEs relative to HREEs that is due to the high abundance of LREEs in the source or crustal contamination. According to the petrological and geochemical evidence, the Karik volcanic rocks are formed in an active continental margin setting due to the subduction of Neothetys oceanic lithosphere beneath the Central Iran micro–continent.

    Keywords: Petrography, geochemistry, volcanic rocks, Karik, Kerman, subduction
  • S.GH.Alavi*, N.Yadegari Pages 747-758

    Arazgoni Kaolin deposit is located in East Azarbaijan Province, about 18 km south of Qara Aghaj, the center of Charoymaq city. The area under investigation, in the geological zoning of Iran, is a part of the Urmia-Dokhtar volcanic-plutonic belt. Most of the study area is composed of volcanic rocks with Oligo-Miocene dacite-andesitic composition which have been strongly altered by hydrothermal alteration. Petrographic observations show that the main minerals in the dacite-andesites are plagioclase, pyroxene, quartz, biotite and alkaline feldspar and porphyritic texture is predominant. XRD analyzes show that kaolinite, albite and quartz minerals are present as the main minerals which accompanied by small amounts of orthoclase, mica, illite, pyrophyllite, montmorillonite and anatase as minor minerals. Aluminum and Silica are used as Determinant factors of Behavior and Quality of Products of Arazgoni Kaolin Samples, according to the ECC global standard, for evaluation of the quality in the ceramic and tile industry. Resistance of ceramic products in Arazgoni samples are high against thermal, tensile and compressive shocks. However, the amount of iron oxides and titanium in Arazgoni ceramic products does not have the desired quality compared to the ECC standard. The amount of potassium oxide in Arazgoni samples, that play a flux role in ceramic products, is within the ECC standard, which has reduced the deformation of ceramic products. The amount of SiO2, Al2O3, K2O and LOI in Arazgoni samples is within the ECC standard for the ceramic and tile industry. Due to the mineralogical and chemical composition of Arazgoni mine soil, it can be included in the group of kaolins that have low thermal expansion coefficient and high dry resistance. This soil, despite having a high viscosity and good dry resistance that it gives to the consumer, does not absorb much water, which causes no lubrication in the slurry and thus increases the consumption of expensive lubricants in the formulation. Very important features of this soil are high linear shrinkage, high dry strength and relatively low coefficient of thermal expansion.

    Keywords: Kaolin, Mineralogy, chemical properties, physical properties, Araz Goney
  • T.Hasanzadeh, S.M.Heidari*, J. Ghalmaghash, A.Mohebi Pages 759-778

    Zavarian epitermal gold (copper) deposit is located in an intracontinental volcanic cone (stratovolcano) with the Early Miocene age, in the middle of the Urmia-Dokhtar magmatic arc. The host rocks of this mineralization include a set of basaltic, andesitic-basaltic, andesitic, dacitic, as well as granodiorite and tonal units that have been exposed in volcanic form (lava and pyroclastic) and semi-deep massifs. These Zavarian gold (copper) deposit is located in the middle of Urmia-Dokhtar magmatic arc, in a volcanic cone with andesite-basalt, andesitic units and granodiorite massifs. This complex has the nature of calc-alkaline and the pattern of changes in rare earth elements (LREE enrichment, LILE relative to HREE, HSFE, negative anomalies of Ti, Nb and low Nb /Y values) of arc-associated magmas. Structural studies point to the key role of right-wing shear zones as controlling sedimentary basins and creating the necessary conditions for local tensions and magma outflows. Dispersion and type of hydrothermal alterations, mineralized veins within intrusions and the presence of magnetite, tourmaline and chalcopyrite show the role of magmatic fluids in mineralization. These fluids have a homogenization temperature between 220° to 350° C and a salinity of 10-15% by weight of salt. Comparison of this mineralization with Sari Gunay deposit in the northwest of Sanandaj-Sirjan zone, the Miocene magmatic phases are related to the formation of shear zones and local tension in post-collision orogenic phases, which increases with the role of fluids. Atmosphere and mixing are associated with magmatic fluids.

    Keywords: Epithermal gold, Zavarian, Salafchegan, Sari gunay, kohin, Iran
  • A.Jamshidzaei, GH. Torabi* Pages 779-790

    In southwest of the Jandaq City (northeast of Isfahan Province) and northwest of the Central-East Iranian Microcontinent (CEIM), the Eocene dykes with trachy-andesitic composition cross cut the quartz monzodioritic intrusion. The texture of these dykes is granular, intergranular and porphyritic. The studied dykes are composed of plagioclase (andesine and labradorite), clinopyroxene (diopside and augite), sanidine, mica (Biotite), and quartz as primary minerals, and amphibole (tremolite-actinolite), chlorite, magnetite and calcite as secondary ones. Mineral chemistry and distribution of elements indicate that these minerals are formed in low to medium pressure (2-5 kbar), 1150 to 1200 °C, and the high Oxygen fugacity conditions. The source rock of the magma is a mantle peridotite which previously metasomatized by fluids and melts derived from subducting oceanic slab.  Mineral chemistry of clinopyroxene and biotite reveal that these dykes have calc-alkaline nature and are formed in a subduction-related environment.

    Keywords: Dyke, Trachy-andesite, Eocene, Calc-alkaline, Jandaq, Central-East Iranian Microcontinent
  • N.Askari, R.Zarei Sahamieh*, S.J.Omrani, M.H.Emami, P.Fiannacca Pages 791-800

    The Zarrin granitoids is located in the west of Yazd block, Central Iran. Zarrin granitoids exhibit mylonitic rocks ranging from protomylonitic to mylontic. In Zarrin granitoids examples of sub-magmatic, microstructures are represented by chessboard patterns in quartz and sub-magmatic fractures in plagioclase, indicating deformation at high-temperature conditions (T > 650º C) and the presence of melt. Some microstructures such as feldspar bulging, quartz grain boundary migration, and subgrain rotation recrystallization imply solid state-high temperature deformation (T > 450º C).  Solid state-low temperature deformation microstructures (T < 450º C) include mica kinks, quartz bulging, feldspar twinning and bending. Sequence of microstructures from sub-magmatic to low-temperature solid-state deformation revealed shear-related deformation at developed during cooling of granitoids at different times and depths. Further, it shows overprinting of low temperature microstructures on earlier sub-magmatic and HT sub-solidus microstructure indictes. Zarrin granitoids recording deformation in the presence of a residual melt during crystallization by submagmatic microstructures and the full crystallization and cooling of the magmatic body by low temperature microstructures.

    Keywords: Granite, deformation microstructures, Yazd block, Central Iran
  • S.Saeidi, R.Hajialioghli*, M. Moazzen Pages 801-812

    The amphibolites of east Salmas, as one of the widest units of the metamorphic complex, are located in the northwest of Sanandaj-Sirjan zone, which according to field studies are mainly oriented and foliated amphibolites. Based on microscopic studies, amphibolites include amphibolites, biotite-amphibolites, epidote-amphibolite, biotite-epidote-amphibolite, tremolite-actinolite-amphibolite, and biotite-clinopyroxene-amphibolite. Amphibolite specimens of the region have maximum parallel pattern based on the variation diagrams of rare earth elements normalized to chondrite, EMORB and primary mantle and are similar to intra-plate basalts in terms of geochemical properties. According to the results of whole rock chemistry, the study amphibolites are mainly ortho-amphibolites with a basaltic protolith and calc-alkaline magmatic series, which are located in the intra-plate tectonic position.

    Keywords: Petrography, whole rock chemistry, amphibolites, Salmas, Iran
  • A.Lawal, Yazdi*, M. Behzadi, M.Mehrnia, S.Abbaszadeh Pages 813-822

    Ramand area is located about 80 km south of Qazvin Province, northwest of Central Iran. The study area is a part of the magmatic belt of Orumieh-Dokhtar of the structural zones of Iran. The area consists of rhyodacitic igneous rocks, rhyolite, rhyodacitic tuff, crystalline tuffs and rhyodacitic flow lavas. The pyroclastic and volcanic units are interrupted by major faults such as Korcheshmeh and Hassanabad faults as well as sub-faults with a northwest-southeast trending. The most important alterations in the area includes sericitization, argilitization and hematization. The main ore minerals include pyrite, oxides and iron hydroxides. The most associated gangue minerals are quartz, potassium feldspar, albite and rock fragments in tuffs. In order to determine the properties of mineralizing fluids, fluid inclusions within quartz were analyzed, which are closely associated with gold mineralization in the area. The results of these analyzes show that the salinity of the fluids involved in the quartz minerals varies between 2 and 11.7 wt% NaCl equivalent. Also homogenization temperature of fluid inclusions for quartz varies between 141 and 230 0C. Most of the fluid inclusions in these veins are liquid double phase (L+V) and have sizes smaller than 20 micron. The analytical results of the analyzed samples show low temperature and salinity range which is consistence with metamorphism and basin brine sources. The fluid inclusions, mineralogical and geochemical data show that the gold mineralization in the Ramand area is similar to Epithermal type.

    Keywords: Gold mineralization, fluid inclusion, epithermal, Ramand area, Qazvin, Iran
  • A.Moradpour*, A. Ahmadi Khalaji, R.Zarei Sahamieh, R.Sarikhani, M.R. Emami Meybodi Pages 823-836

    Sahneh, Harsin-Nourabad ophiolits (Kermanshah Provience) located in outer Zagros ophiolitic zone and are parts of the Cretaceous ophiolitic belt, as remnants of southern branch of the Neo-Tethys Ocean obducted over the Arabic–Tauric platform from Oman to northwestern Syria, Cyprus and Antalya. Calculation of Fe/Mg separation coefficient of olivine indicates the mantle origin of this mineral. Textural evidence of ultramafic rocks displays clear evidence of cooling with decompression, partial melting and melt-rock reactions. Tectonomagmatic discrimination diagrams show that peridotite samples are located in olivine- spinel mantle array and SSZ peridotite field. Based on geothermobarometry calibration the temperature and pressure of crystallization of harzburgite and lherzolite rocks were 1100 to 1500 ° C and 12 to 18 Kbar and the wehrlite sample was 1200 to 1500 ° C and 21 to 23 Kbar, which corresponds to the SSZ tectonic environment.

    Keywords: Ultramafic, SSZ, Geothermobarometry, Ophiolite, Kermanshah
  • S.Ghafaribijar*, M. Arvin, S.Dargahi Pages 837-852

    The Lar igneous suite occurs in the central part of the Sistan suture zone, about 22 km north of Zahedan. The suite comprises varied intrusive, hypabyssal and extrusive silica under saturated to silica saturated rock types including syenite, shonkinite, lamprophyres, monzonite, tuff and breccia. Stock-like monzonitic bodies crops out mainly in the south-southeast and northern parts of the suite. The study rocks are quartz monzonite to monzonite in modal composition with porphyritic texture including alkali feldspar, plagioclase, quartz, amphibole and biotite. Their high SiO2, Al2O3, K2O and K2O/Na2O classify them as silica saturated metaluminous, shoshonitic and Roman Province type potassic monzonites. Decreasing in FeO, CaO, MnO, TiO2, P2O5 and MgO concentrations, during magma evolution, represent the fractionation of Ca-plagioclase, apatite and titanite along with mafic crystals from their parental magma. Geochemical studies reveal that partial melting, in comparison to differentiation processes, has been more effective on their geochemical features. Monzonites in the Lar igneous suite show LREE and LILE (except Ba) enrichment and HFSE (Nb, Ta, Ti and Zr) depletion. Negative anomalies in Ba, Nb, Ta and Ti, and high Ba/Nb ratio in these rocks represent their relation to subduction processes. They classify, due to their high K2O and K2O/Na2O ratio, Sr/Y adakitic ratio and post collisional affinities, as continental or C-type adakites. Listric-shaped REE profile, Nb/Ta ratios similar to continental crust and positive correlations between La/Yb and Sr/Y ratios all indicate partial melting of amphibole-bearing lower continental crust. Moreover, high Th and Ni concentrations, Ce negative anomaly, Nb/U ratios similar to subducted sediments and also Mg# higher than 45 probably reveal that not only magmas with geochemical signatures similar to composition of subducted sediments have been contributed in the formation of lower continental crust but also the later have been delaminated or foundered and it’s resulted melts, en route to surface, have inherited some peridotite geochemical signatures.

    Keywords: Lar igneous suite, Potassic monzonites, C-type adakites, Continental crust, Delamination
  • S.A.Mousavi, A.Torkian* Pages 853-870

    The Tekieh intrusive complex is located in S-Qorveh in northern parts of the Sanandaj-Sirjan Zone. In this collection, the granite inclusions located in the granite host compound have a diorite composition and the inclusions located in the monzonite host compound have a gabbroic composition. The enclaves are scattered in rounded and elliptical shapes in the host rocks. Generally, they have a sudden contact with the host rock and are composed of igneous minerals. Amphiboles are calcic-type, and their composition is magnesio-hornblende and actinolite. The plagioclases have a range of composition from oligoclase to andesine and oligoclase to bytownite for host rock and enclaves samples, respectively. Based on geothermobarometry studies on amphiboles and also amphibole-plagioclase pairs, the temperatures of 660-5540C and 742-5920C with pressure ranges of 0.3 to 3.62 and 0.21 to 1.8 Kbar were estimated for host rock and diorite enclaves samples, respectively. Oxygen fugacity was high in magma that is consistent with calc-alkaline nature and the formation of rocks in its subduction setting.

    Keywords: mineral chemistry, oxygen fugacity, magnesio-hornblend, calc-alkaline, enclave, Tekieh, Qorveh-Kurdistan
  • M.Nakhaei*, S.S.Mohammadi Pages 871-888

    Eshkaftouk bentonite mine is located in the northwest of Birjand and eastern part of Lut block. This bentonite is the product of alteration of Tertiary andesitic lavas and associated tuffs. Geochemical characteristics show that bentonite parent rocks have andesitic composition and bentonite samples have andesite to dacite-rhyodacite composition.The magmatic series of all samples is calc-alkaline type. Mineralogical analysis (XRD) shows that the main minerals forming of bentonites include montmorionite, anorthite, cristobalite, and quartz with small amounts of illite, muscovite, kaolinite, microcline and dolomite. Electron microscope images of bentonite samples show that smectite (montmorionite) is the most abundant mineral in these samples that are characterized by flaky morphology with rugged edges, honeycomb and cornflake. The results of energy dispersive spectroscopy (EDS) studies also indicate that the predominant mineral forming  of bentonites is sodium-calcium montmorionite, and accordingly, Eshkaftouk bentonite is Wyoming-type. Investigation of mass changes of major and trace elements of Eshkaftouk bentonite indicating loss of K2O, Na2O, CaO, MgO,MnO and LILE such as Ba, Rb, Sr and gains of SiO2, Al2O3 and Fe2O3.

    Keywords: XRD, SEM, EDS, Mass changes, Eshkaftouk, Lut
  • F.Safarpour Feizi, A. Ahmadi Khalaji*, R.Zarei Sahamieh, M. Kiani, Z.Mohammadi Chaghamarani Pages 889-900

    The Pillow lava and diabase dykes of the southwestern region of Aleshtar are host different species of zeolites and secondary minerals. Zeolites are formed by the cavities and veins and decomposed from primary minerals. Based on field studies, X-ray diffraction (XRD) and Electron Microprobe Analysis (EPMA), natrolite zeolites (most abundant zeolites), mesolite, scolecite and analcime have been identified in the pillow lava and diabase dykes in the study area. The average Si/Al ratios for natrolite, mesolite, scolecite and analcim are 1.46, 1.49, 1.62 and 2.29, respectively. These zeolites are formed during two stages of metamorphic hydrothermal fluids, during fractures and in the cavities of host rocks and at temperatures below 250 °C. The investigation of the geochemical properties of zeolites host rocks, shows that their magmatic series is calc-alkaline to tholeiitic and their tectonic environment depends on the mid-ocean ridges (MORB).

    Keywords: Lorestan, Aleshtar, Petrography, Mineral chemistry, Zeolite
  • A.Almasi*, GH.Nabatian, A. Mahdavi Pages 901-918

    Oxygen fugacity (fO2) and zircon crystallization temperatures (Ti-in-zircon) of ore-bearing quartz monzonite intrusive rocks of ChahShaljami and Dehsalam Cu-Mo porphyry deposits were measured by using calculations of zircon trace element values and oxidation conditions of parental magma were investigated. The Ce4+/Ce3+ values for ChahShaljami and Dehsalam are in a range of 8 to 295 with an average of 125 and 3 to 171 with an average of 35, respectively, therefore they were not in the favorable range for porphyry mineralization. The estimated fO2 values for ChahShaljami and Dehsalam are in the range of ∆FMQ -1.8 to MFMQ +0.6 with an average of ∆FMQ -0.6 and ∆FMQ -1.3 to ∆FMQ -0.4 with an average of ∆FMQ -0.8 which is at least ∆FMQ +1 less than the values of porphyry copper mineralization in the world.. Based on the zircon log fO2 values of ore-bearing intrusive rock, the parental magma originated from partial melting of supra-subduction mantle peridotite zone within oceanic slab. Melting under unfavorable conditions (under magnetite-hematite (HM) buffer and in faylite-magnetite-quartz (FMQ) buffer condition, and lack of sufficient Cu and sulfur at the source), which is supported by evidences in deposit such as lack of magnetite-hematite intergrowths, was not ideal for porphyry Cu porphyry mineralization in the two regions. The results are supported also by previous whole-rock major and trace element geochemistry and Sr-Nd isotopic values.

    Keywords: Zircon, Oxygen fugacity, Cu Porphyry, Chahshaljami, Dehsalm, Peridotite
  • A.Asadpour Arzefooni, M. Izadifard*, M.E.Ghazi, F. Arab Pour Pages 919-932

    In this research, MASnICl2 and FASnICl2 thin layers were synthesized by the one-step spin coating method, and then their structural, optical and electrical properties were investigated. The study of these samples (structural properties) showed that the layers have a tetragonal structure (α- phase perovskite), and with the change of organic cation, the crystallinity and morphology of the layers significantly change. These changes also have influences in the optical and electrical properties of the samples. The perovskite layers have a high absorption coefficient (of the order of 105 cm-1) in the visible range. The bandgap for the FASnICl2 layer was 1.48 eV and for the MASnICl2 layer was 1.54 eV. A strong peak close to bandgap was observed in the room temperature PL of the layers, which was remarkably more intense for the FASnICl2 sample. This study showed that the FASnICl2 layers have better crystallinity, lower electrical resistance, higher optical sensitivity and acceptable optical response comparing the MASnICl2 layers, and therefore, they can be suitable options for use as an adsorbent layer in perovskite solar cells.

    Keywords: Perovskite absorber layer, One-Step Spin Coating, Structure Properties, Optical Properties, Optical Response, CH3NH3SnIC2l, CH(NH2)2SnICl2
  • F.Eghdami, A.Gholizadeh* Pages 933-942

    In this paper, a comprehensive study of structural and elastic properties of MnFe2-xCoxO4 (x = 0.00, 0.40, 0.80, 1.20, 1.60, 2.00) nanoparticles, prepared by citrate-nitrate methodhas, been carried out. Samples were structurally analyzed using X-ray diffraction and Rietveld refinement. The results showed that the structure of the samples could be indexed in cubic symmetry with the space group Fdm, which is confirmed by Fourier transform infrared spectroscopy. The values ​​of the elastic constants of the samples were calculated using the values ​​of the structural parameters as well as the frequencies obtained from the infrared spectrum of the samples. The values ​​of shear and transverse wave velocities obtained from force constants were used to determine the values ​​of Young's modulus, rigidity modulus, bulk modulus, and Debye temperature. The change in the elastic values ​​of the studied samples can be explained in terms of the presence of Co ions and the bond lengths obtained from the Rietveld method.

    Keywords: Spinel ferrite, Citrate-nitrate method, X-ray diffraction, Rietveld refinement, Elastic properties